Keresés ebben a blogban

2011. május 2., hétfő

II. A KEZDETEK- II/1 MENNI VAGY NEM MENNI

Menni vagy nem menni?!
Ez a kérdés bizonyára  mindenki fejében sokszor megfordult! Napokat, éjszakákat törtétek a fejeteket azon, hogy most akkor mi is legyen? hogyan is legyen?menjek vagy menjünk? S sorolhatnám a kérdéseket, hiszen számlálhatatlan dolog merül fel ilyenkor, amire nem tudjuk a választ.


Ahhoz, hogy valaki eljusson addig, hogy feltegye magának ezt a kérdést, ahhoz valaminek történnie kell. Szinte minden embert más helyzet juttat el odáig, hogyha még csak gondolatban is, de levezesse magának ezt a lehetöséget.
A LEHETÖSÉGET, amely vonzó is......No meg félelmetes is! Hiszen, hordoz magában pozotivumot is, ugyanakkor telis tele van bizonytalansággal, az ismeretlentöl való félelemmel, a gondolattal, hogy meg tudod e csinálni, hogy elég erös és kitartó leszel e...?  Ki fogod e birni a családod, a rokonaid, a barátaid nélküli hétköznapokat?


S ahhoz, hogy ne csak gondolati sikon maradjon meg ez a lehetöség, ahhoz valami nagyon erös motivációra van szükség.
Ez, az anyagi elönyöktöl kezdve, a kalandványon keresztül, a kihivásig bármi lehet.
Amikor, megszületik az elhatározás, akkor jön csak a kemény munka! / Pedig azt hinnénk, hogy a döntésmeghozatal volt a legnehezebb!!!/  Ki kell ábránditsalak benneteket!!!! Ezután kell csak összeszednetek magatokat a szervezéssel, kutatómunkával, kitartással, türelemmel, erövel és sok-sok bátorsággal.


Most biztosan azt kérdezed magadba,  ha már eldöntöttem,hogy megyek, akkor  HOGYAN TOVÀBB?????
Na, ebben leszek-leszünk a segitségedre!


Elöször is, el kell döntened, hogy melyik országot veszed célba álmaid eléréséért?!
Azon kedves olvasók, akiknek ezügyben határozott elképzelésük van, na ök vannak könnyebb helyzetben! Akkor, Ök  most hátradölhetnek kis karosszékükbe.
De, mi van azon olvasókkal, akiknek nincs konkrét kiválasztott külföldi országuk, ahová szivesen mennének?!
Söt! Egy kézzelfogható ismerösük, rokonuk sincsen, aki  x éve külföldön dolgozik, s a segitségükre lehetne  némi információval? Az ilyen helyzetben lévö olvasóknak adunk néhány tippet, hogy könnyebb legyen a választás.
Minden bizonnyal az értekrendjük alapján fogják meghozni döntésüket!
- Szóba jöhet e másik kontinens vagy fontos kishazánk, a rokonok, barátok közelsége?
/ Ugyanis, aki hetente szeretne hazautazni, annak semmiképpen nem javaslok másik kontinenst, még akkor sem, ha adott nyelv vagy ország, avagy kultúra szimpatikus lenne/
Akkor a legjobb, ha olyan országot választ, ahonnan nem probléma minden hétvégén utazni.
- Nyelvismeret:
 Ha, van valamilyen nyelvtudásod, akkor szükíthetö a kinálkozó országok száma. Hiszen, nagyon megkönnyited az életed, ha olyan országba utazol, ahol nem lesznek nyelvi nehézségeid. Ez már félsiker lehet!
- Fizetés:
 Ha, a pénz a mozgatórugód, akkor érdemes megtudni, hogy adott szakmáddal melyik országban mekkora összeget tudsz keresni?!/ Persze, nyelvtudás nélkül igen sok szakmába szinte lehetetlen elhelyezkedni......Akkor viszont járj utána azon állásoknak, amiket szivesen betöltenél. Tudd meg, hogy melyik országban mennyire fizetik meg!
-  Szociális rendszer:
Ha, már van gyermeked, akkor igen fontos lehet, hogy kapsz e családi pótlékot vagy sem. Ha, még ezután alapitasz családot, akkor az sem elhanyagolható, hogy otthon maradhatsz e majd szülés után a babával, meddig, s erre mekkora összeget kaphatsz.
S bár, aki most indul külföldre, az nem a közeljövöbe fog nyugdijba vonulni.....de, igen fontos, hogy majdan mekkora nyugdijra számithatsz! / ami még most persze, nem garancia semmire sem......... de tájékozódás gyanánt, ez az adat is rejt hasznos információkat/
- Oktatás- képzési lehetöségek:
 Milyen lehetöségei lehetnek a gyermekednek? Ingyenes avagy költségtéritéses e az adott országban az oktatás. Az sem utolsó szempont, hogy mi felnöttek, kaphatunk e lehetöséget a továbbképzésre? Támogatnak bennünket külföldieket abban, hogy szépen óvatosan kapaszkodjunk felfelé azon a bizonyos langlétrán, vagy visszapöckölnek bennünket, ha nyújtózkodunk.
- Közbiztonság:
 Igen fontos lehet ez a szempont is! Hiszen, pont elég nehézséggel kell megküzdeni egy külföldi tartózkodás során, legalább rettegni ne kelljen! S mind a családunkat, mind magunkat, mind az értékeinket biztonságba tudhassuk.
- Klíma:
 Vannak emberek, akik imádják a nyarat, gyülölik a telet, s forditva! Nem árt tisztában lenni az adott ország klimájával sem, mert egy e téren rosszul meghozott döntés is elveheti a kedvünket a " nagy kalandtól"!
-Kultúra, tradiciók:
Tudsz e azonosulni az adott ország kultúrájával, szokásaival! Ugyanis, ha ott élsz, akkor még sem élhetsz "vakondéletet"! No meg a gyerköceid is közösségbe fognak járni, ott is részt kell vegyetek különféle programokon, rendezvényeken.




Egy probléma és diszkriminációmentes boldog külföldi tartózkodáshoz egyik szlogenemet osztanám meg veletek! Aminek szemelött tartása, megkönnyitheti a mindennapjaitokat.


" Egyik külföldi örszágba sem hivtak bennünket, sem dolgozni, sem ott élni.
 Èppen ezért, nekünk kell  elfogadni és betartani a törvényeiket és szabályaikat, nekünk kell tiszteletbentartani a kultúrájukat! S nekünk kell példamutatóan élnünk napjainkat, és maximálisan elvégezni a munkánkat!"


Ha, képesek vagyunk e pársor megjegyzésére, s a vele való azonosulásra, akkor  úgy élhetünk, hogy az adott ország lehet az otthonunk.










.