Keresés ebben a blogban

2011. május 5., csütörtök

II. A KEZDETEK- II/4. HA KETTÈSZAKAD A CSALÀD..........

Kedves olvasók!


Terveimmel ellentétben, egy kis kitéröt kell tennem.....Ugyanis, többen kértétek, hogy arról is irjak, amikor csak apuka megy külföldre munkát vállalni, s anyuka a gyerköcökkel magyarhonba marad. / Igaz, azt kértétek, hogy ezen variáció elönyeit, hátrányait, s mind a hivatalos oldalát mind a magán oldalát irjam le a tapasztalataimmal együtt!/
Nagyon szivesen eleget teszek a kéréseteknek, de ketté kell vegyem ezt a témát, hiszen egyszerre akkora terjedelmet öltene akár egy regény!
Igy akkor ma, a hivatalos ügyeket irom le a kedves érdeklödöknek.


Alapjában véve, a sorrend ugyanaz, mint a "Legsürgetöbb Teendök" c. fejezetben. Biztositás, lakcim. Ebben az esetben is igaz, hogy csak egy államban rendelkezhet állandó lakcimmel a kedves munkavállaló.


Ugyanakkor, mégis a  legnehezebb kivitelezésért járó födijat ez a variáció kapná meg.


Hogy miért is?
Mert 2 ország szabályait, törvényeit betartva, azok feltételeinek maximálisan megfelelve kell véghezvinni ügyeinket úgy, hogy nagyon sok esetben a hivatalok kezeiket széttárva vágják az arcunkba " mi nem tudjuk!" Rendben van, de akkor ki tudja???? Hát.......Nézzen utána itt.......vagy ott......!!!! S ilyenkor eluralkodik a káosz a családban! Apuka külföldön kilincsel, anyuka Magyarországon. Elintéztetnek velünk x dolgot, beszereztetnek y iratot, ami talán majd nem is kell! De nem baj, majd jó lesz valamire!!!!! S igaz, már eltelt 4-5-6 hónap és láss csodát! még sehol sem tart az ügyünk.


Különös tekintettel a szociális juttatások és az adóvisszatérités ügyintézése során találkozunk ilyen, s sokszor még ennél is durvább helyzetekkel. 


Ami nagyon megneheziti az ügyintézést, hogy sok esetben saját hazánkban sem értjük meg a hivatalos nyelvet. Persze, nem azért, mert értelmi képességeinkkel vannak problémák. Csupán csak azért, mert nem földihalandóknak irodott a hivatalos nyelv!/ Lehet, csak azért van ez igy, hogy még véletlenül se értsünk belöle semmit./ S akkor mondhatom, hogy hiába vagyunk mi nagyon ügyesek valamelyik idegennyelv pantomim változatával. Egy hivatalban, nem megyünk vele szinte semmire.


S ekkor azt érezzük, hogy vége, nem tudjuk kivitelezni, kérünk segitséget!!! 


Egymást érik a tutibbnál, tutibb ajánlatok. / mint pl. külföldi adóügyintézést ingyen vállalok....../
 Azt sem tudjuk melyiket válasszuk!
 De, valami miatt.....sikerül kiválasztanunk a számunkra legmegfelelöbbnek tünöt! Ismét indul a mókuskerék! Kezdjük elöröl összeszedni a család minden hivatalos iratának másolatát, igazolásokat kérünk / hiszen a korábbiak túl vannak a 30 napos évényességi idön/, telefon ide, telefon oda.....
Aztán ismét túl vagyunk kb 6 hónapon, s még mindig semmi.......


Jobb esetben, kapunk némi "levámolt összeget"! Ugyanis, az ingyenes ügyintézésünk arra vonatkozott, amikor azt elkészitették számunkra. S amikor a külföldi országból megkapjuk szociális járandóságunkat, vagy az adóvisszatéritésünket, akkor nézünk csak nagyot! Hiszen, amikor hosszas sikertelen kisérletek után megtaláltuk ezt a nagyon tuti ügyintézést ajánló hirdetést, nagy örömünkben nem olvastuk el az apróbetüs részt, amelyben egyértelmüen le volt irva, hogy az ügyintézés utólag fizetendö a kapott összeg 10-15, de akár 20 százalékának erejéig.
 S hogy a traumából ennyi ne legyen elég!!!! Az ügyintézöcég az összeget a saját számlájára utaltatta, igy minden nehézség nélkül el is vette a "saját részét"! S ha még ez sem lenne elég!!!!!!!!!Szerencsénk volt, ha az ügyintézöcég nem használta a mi pénzünket x hónapig.


Azt is tudni ildomos, hogy fentiek ellenére igenis léteznek nagyon jól müködö cégek, akik becsülettel intézik az ügyeinket! Vagyis, nem szabad általánositani! Fenti példákkal, a körültekintés szükségességére igyekeztem felhivni a figyelmet!


Most, ismét arra gondolhat a kedves olvasó, hogy "de, akkor hogyan intézzem el az elintéznivalót???"


Következö soraimban, azoknak kívánok segiteni, akik  önállóan igyekeznek megoldani a lehetetlennel határosat!
/ Elsösorban az alkalmazotti jogviszonyban külföldön munkátvállalókra vonatkozó dolgokat lehetséges itt leirni! Természetesen  egyéb jogviszonyokra nem vagy csak részben igaz a leirás!/


1, A biztositásunk!
Ha, alkalmazottként dolgozunk, akkor törvényileg az elsö naptól kell legyen betegbiztositásunk.
Mihamarabb igyekezzünk a megfelelö nyomtatványokkal igényünket jelezni a külföldi  betegbiztositó felé, hogy Magyarországon is biztositottak legyünk. Ugyanis, bármikor lebetegedhetünk egy családi hazalátogatás alkalmával, s igen kellemetlen lenne, ha biztositás hiányában kiszámláznánk részünkre az ellátás költségét. 


2; Családi ellátás
Köztudottan, egy külföldön munkátvállaló eldöntheti, hogy a hazájában vagy a munkavállalás országában kivánja e igénybevenni  a családi ellátást.Feltételezem, hogy egyértelmüen a magasabb összeget választja. /  FONTOS!!!!Egyszerre csak egy országban lehet szociális juttatásokban részesülni!!!!/ Kivétel, ha az otthon maradt szülö önálló jogon biztositott! Mit is jelent ez? Pl anyuka otthon Magyarországon dolgozik.
Ebben az esetben anyuka magyarban kapja az ottani családi ellátást, s a férj pedig évente visszamenöleg egyösszegben megkapja a külföldi országban a különbözetet. / egy példa, hogy azok is értsék, akik még nem voltak ebben a helyzetben. Egyik Eu-s országban a csp havi összege kb. 100eu. Ezzel szemben a magyar csp kb 45 Eu. A 100 Eu-ból levonják a magyarban kifizetett 45Eu összeget, s igy marad 55Eu, amit mindig 1 évre visszamenöleg egyösszegben fizetnek ki!/
NAGYON FONTOS! Az igényünket  minden évben meg kell újitani!!!!!! Alanyi jogon szinte nem jár sehol sem!! Az igényünket jelezni kell, s minden évben újra és újra megtenni a szükséges lépéseket. Benyújtani a szükséges dokomentumokat! Ez nem ügyintézötöl függö esemény! Szinte mindegyik Eu-s tagállamban igy van! / Természetesen ez alól Magyarország, a hazánk  kivétel!/


Ha pedig az otthon maradt szülö nem dolgozik ill. saját jogon nem biztositott, akkor az össz összeget külföldröl fogjuk kapni. Pont úgy, ahogyan az adott ország a saját állampolgárainak fizeti. Van ahol havonta, van ahol 2 havonta, van ahol negyedévente. DE, ebben az esetben is rendszeresen- / mindig egy határozatban közlik velünk a gyakoriságot/- meg kell újitani igényünket!!!  Ami azt jelenti, hogy minden alkalommal ugyanazt a tortúrát kell végigjárni! / Ami persze az érdekesség kedvéért szinte évente változik a jogszabályváltozások miatt........./


Miért is van ez igy? Mivel nem a saját hazánkba vagyunk, hanem külföldön, s a család a gyerekek nincsenek ott, igy az adott ország nem tudja nyomonkövetni a család dolgait. S 1 év alatt annyi minden történhet! Pl. elválnak a szülök, vagy 16-18 éves gyerköcünk kijelentjezik a családi lakóhelyröl, esetleg nem jár iskolába  stb......., akkor ezen esetekben már nem vagyunk jogosultak a családi ellátás igénybevételére.
Igy, ha bosszankodva is, de el kell fogadjuk a gyakori igénylés tényét!


3; Adóvisszaigénylés
Kötelezöen csak bizonyos tagállamokban kell minden évben benyújtani az adóbevallásunkat.
Viszont JÒ TUDNI, hogy abból eredendöen, hogy kedves családunk nincs velünk, s éppen ezért 2 háztartást kell fenntartanunk, s igen magas összeg elmegy arra is, hogy rendszeresen meglátogassuk a családunkat, kedvezményekben részesülhetünk. Ez azt jelenti, hogy a mindenkori havi bérünkböl  a munkáltató által  adóelöleg cimén lefogott összeg igen tetemes részét visszaigényelhetjük. 
Mivel az adóvisszaigénylési nyomtatványok sem konyhanyelven iródnak, igy javaslom, hogy csak a bátrak álljanak neki önállóan benyújtani.
 Sok pénzt lehet vele visszaigényelni, de kellö jogszabályismeret hiányában, sokat is fizethetünk mi az adóhivatalnak!
Kellö ismeret igényel az is, hogy felismerjük, hogy a munkáltató megfelelöen készitette  részünkre a havi bérszámfejtéseket! Mert, ha mulasztott a munkáltató -/ ami persze neki plussz jövedelmet jelentett/- ez is okozhat befizetési kötelezettséget, a hön áhitott visszaigényléssel szemben.


Összegezve!!!!
Ez a varáció -/ amikor csak az egyik szülö megy külföldre munkátvállalni, a másik pedig otthon marad a gyermekekkel/- igen nagy körültekintésre késztet. Mert amennyit nyerhetünk anyagilag, annyit vagy többet bukhatunk is!


Mindenki döntsön belátása szerint! 
Ha  bátor a tisztelt munkavállaló  és van ideje sok-sok jogszabálynak utánajárni,s adott ország nyelvét anyanyelvi szinten beszéli, akkor kivitelezhetö, hogy önállóan  hozzájusson a fent emlitett összegekhez!
Ha  nem szeret kockáztatni , akkor keressen megbizható segítséget.




Hiszem, hogy választ kaptatok a kérdésetekre!
Amennyiben kimaradt valami, ami érdekel Titeket , akkor kérlek jelezzétek!


Következö alkalommal a kettészakadt családok magán jellegü ill. lelki és egyéb nehézségeivel ismertetlek meg Titeket!