Keresés ebben a blogban

2011. május 3., kedd

II. A KEZDETEK- II/2 Költözni, de hogyan?????

Ha, sikerült kiválasztani a megfelelö országot, akkor jöhet a költözködés!
Amit persze megelöz a munkahely keresés.
/ Bátrabbaknál, kalandvágyóknál ez nem biztos..... Hiszen ök elindulnak, megszállnak valahol, s úgy intézkednek!! Majd lesz valahogy alapon!!!! Ezt mindenki vérmérséklete alapján dönti el!/


A kérdés, hogy Magyarországról mekkora sikerrel lehet állást találni?
Vannak országok, ahol kifejezetten komolyabban vesznek, ha személyesen is megjelensz a munkáltatnónál?
Persze, jogosan gondolsz most arra, hogy ezt hogyan tudod kivitelezni?? Nem egyszerü, az biztos!!!
Ebben a stádiumban, azok vannak jobb helyzetben, akiknek van ismerettségük akiktöl a munkakeresésben is kaphatnak segitséget. S ha már adott az ismerettség, akkor valamivel biztosabb a szálláslehetöség is.
 Na, de a kiválasztott országon belül hová is, városba, faluba?
A lehetöségek adottak, itt is és ott is lehet lakást bérelni. S ha nincs elöre állás, akkor úgy is mindegy! Ùgy is oda fogsz koncentrálni, ahol a valóságban élni szeretsz! Ha a várost szereted, akkor ott fogsz keresgélni, ha a falut a nyugalmat, akkor ott! Végülis állások vannak, szinte bárhol!
 Természetesen azt kell felejteni, hogy olyan lakást találj ami max 10 km-es  körzetben van a munkahelyedtöl! Nyugaton maximális rugalmassággal élnek az emberek s ezt is várják el a munkavállalótól! Ha, 40-50 km-re van a munkahelyed akkor oda mész! Ezt várják el! / Azért egy pozitív gondolat ezzel kapcsolatban! Igen sok országba, a munkábajárási költséget adóbevalláskor költségként leirhatod! Vagy, már a munkakezdéskor adott nyomtatvány kitöltésével igényt tarthatsz arra, hogy havonta irják jóvá a költségeidet, ami azt jelenti, hogy arányosan annyival kevesebb adóelöleget fognak le töled!/


Na, de folytassuk a költözést.......


Ha csak egyedül indul útnak valaki, akkor az esetek többségében fix helyre megy -/ ismerös, cég segitségével/- s a szállás is megoldott.


Ha párban vágnak neki az ismeretlennek, akkor még mindig viszonylag egyszerü a helyzet. Különösen, ha szintén segitséggel mennek, s minden fixálva van.


Ha, viszont már gyerköcök is vannak a családban.......na, akkor a legnehezebb!!!!!!
Meglehetösen bátor döntés lefixált lakásmegoldás  nélkül elindulni!!! Ugyanakkor, ha nem valamelyik közeli országba készülönk, akkor  igen magas költségekkel kell számolni, ha ingázunk mi szülök vagy az apa, amig elökészítjük a terepet.
Vannak ismeröseim, akik gazdasági megfontolásból úgy indultak el, hogy semmi nem volt lefixálva! De, találtak igen kedvezö áron olyan vendégházat, amelyben nagyon jól elvoltak amig "letették az alapokat".
Azt gondolom, ebben a kérdésben is mindenki magának hozza meg a számára legjobbnak tünö megoldást. Igen, nehéz lenne olyan tanácsot adni, amely mindenki életére "ráhúzható"!


S ha már költözünk, mit vigyünk magunkkal? Milyen elintéznivalóink vannak kishazánkba!


Talán az egyik legfontosabb, hogy a lakásunkat, házunkat, postánkat rábizzuk egy megbizható rokonra, barátra. / Persze, ha valaki végérvényesen elmegy külföldre, nem csak átmenetileg, akkor minden bizonnyal felszámolja az eddigi életét. Vagyis neki, ilyen jellegü teendöje nincs./
Ha, 3 hónapnál hosszabb idöt szándékozunk külföldön tartózkodni, akkor azt a lakcimnyilvántartóban be kell jelenteni. / Igen, többen voltak akik ezen kötelezettségüknek nem tettek eleget, s talán éveket is megúsztak úgy, hogy  mulasztásuknak semmilyen negatív következménye nem volt! Mindenesetre, azt javaslom, ne mulasszuk el ezen bejelentést, mert igen kellemetlen helyzetekbe hozhatjuk magunkat általa./


Mit is vigyünk magunkkal?
Itt szintén az a döntö tényezö, hogy mennyi idöre utazunk és milyen szálláshelyünk illetve lakásunk lesz!
Ha, teljesen felszerelt lakást béreltünk, akkor csak a személyes dolgainkat kell magunkkal vigyük! Persze, a gyerköceinkre való tekintettel valamilyen módon tudnunk kell megidézni a megszokott otthon hangulatát, mert ennek hiánya okozhat álmatlan éjszakákat a családnak.


Ha, viszont bútorozatlan lakást béreltünk, akkor ismét egy számvetést kell készitenünk, hogy kiderüljön, hogy hogyan járunk jobban, illetve hogyan tudjuk otthonosabbá tenni környezetünket?! Èrdemes e költöztetö céget fogadni, s "kibútorozni" meglévö otthonunk teljes készletét, vagy a kiválasztott országban nagyjából ugyanni költségböl meg tudjuk venni az új bérleményünk felszerelését?!


Kellemes tervezgetést, számolgatást kivánok!!!
Következö bejegyzésemben innen folytatjuk! Megérkezünk a kiszemelt ország, kiválasztott településén található "otthonunkba" s számbavesszük ez elsö és legfontosabb teendöket.


Ha, az eddigi bejegyzésekkel kapcsolatban tapasztalatod, véleményed, kérdésed van, szivesen vesszük, ha jelzed azt!
Tarts velünk, s fedezzük fel együtt a világot!


Osszuk meg tapasztalatainkat,  s legyünk segitségére azoknak, akik még csak most vágnak neki a "Nagy kalandnak!"