Keresés ebben a blogban

2011. május 4., szerda

II. A KEZDETEK- II/ 3. A LEGSÜRGETÖBB TEENDÖINK

Amikor megérkezünk külföldi, új otthonunkba, rangsorolni érdemes a teendönket.


Az elsö, s egyben a legfontosabb a BETEGBIZTOSITÁSUNK kell legyen, hiszen bármikor szükségünk lehet orvosi ellátásra, amely biztositás hiányában, akár a teljes csödöt is jelentheti családunknak.
/ Pl. egy váratlan vesegörcs, 2-3 nap kóházi ellátással ( mütét nélkül) 1700-1800 EU egy austria kórházban!/
Èppen ezért, ha még  állásunk nincs is,s ezáltal biztositásunk sem, keressünk fel egy betegbiztositót, hogy Önkéntes alapon bebiztositsuk magunkat, s jogosulttá váljunk az ingyenes ellátásra.
/ Kivételek ebben az esetben is lehetnek, mert pl egyes német  tartományokban biztositással rendelkezöknek is kell fizetnie egy sürgös foghúzás injekció költségét / 8-10EU/ vagy a napi kórházi dijat / 20-30EUnap/. 
Ha, a család valamelyik tagja dolgozik, akkor az ö biztositásához, "hozzábiztositottként" be lehet vonni a család többi tagját. Persze, ha gyakran vagyunk betegek, akkor résen kell legyünk, mert egyes országokban a betegbiztositásra befizetett összeg adja a biztositottaknak az ellátásra szolgáló keretét, s ha ezt túllépik, akkor a többletköltséget megfizettetik velük./ pl. apukától, havi 450EU betegbiztositási járulékot vonnak. Ö már egy éve ott dolgozik,beteg sem volt, vagyis a kerete 5400 EU. Most érkezett a feleség és 2 gyermekük, akik gyakran betegek. Ellátástól függöen a fenti keret  elkezd elfogyni. S amikor már kimerül az 5400EU-s keret, akkor megy a levél, "Kedves Ügyfél! A limitét lemeritette, a továbbiakban csak önköltséges alapon kaphatja az ellátást. Vagyis, mindent kiszámláznak, még csak egy háziorvosi látogatást is./ Èrdemes odafigyelni, hogy melyik ország melyik részén vagyunk, milyen szabályok érvényesek ránk?!/ 


Következö igen fontos teendönk a LAKCIMLÉTESITÉS!
Aki, megszünteti Magyarországon  a dolgait, vagyis végleg költözik külföldre, neki egyértelmü a helyzete.Létesit egy állandó lakcimet! / Persze, hogy a tartózkodási lehetöségen kivül kap e letelepedési engedélyt, ez egy  késöbbi téma lesz./
Aki csak határozott idöre érkezik valamelyik külföldi országba, nekik van szükségük mérlegelésre.
Ugyanis, ha magyarországon állandó lakcimünk van, akkor külföldön csak ideiglenes,/ másodlagos, mellék/ lehet. Èrdemes arra  figyelni , hogy egy állampolgárnak csak egy országban lehet állandó lakcime!!!! Persze, melléklakcime / vagy ahogyan mi a magyar nyelvben hivjuk ideiglenes tarózkodási helye/ akár 10 is lehet. / Most a kedves olvasók egyrésze, biztosan gondolja, hogy persze már......!!!!! X éve itt meg ott vagyok, s mind két helyen állandó lakcimem van, nincs belöle semmi gondom!!! Ha, ez igy van, akkor igen szerencsés a kedves olvasó!!!! Sajnos, elöbb vagy utóbb, minden turpiszságra fény derül, s utána már nem lehet kibújni a felelösség alól! Akkor fejet kell hajtani, s el kell fogadni a mulasztásunkból eredö következményeket! Jó magyar közmondással élve: "Addig jár a korsó a kútra........"/


S most akkor ismét felmerül a kérdés bennünk, hogy az a lakcim akkor állandó vagy ideiglenes legyen?????


Ha, valakinek van számitásában, hogy pl. elöfizetéses telefont vásároljon az adott országban, vagy vezetékes netet, esetleg autót részletre, esetleg bármikor banki kölcsönre lehet szüksége........Akkor neki mindenképpen az állandó lakcim a jobb. Hiszen, több EU-s országban ezen dolgok igénybevételéhez állandó lakcimre van szükség! Söt! Sok esetben még az sem mindegy, hogy mennyi ideje van az adott állandó lakcime, mert van ahol 3, 6 hónapot vagy akár egy évet is kérhetnek. S azon nem kell aggódni, hogyha valaki Magyarországon megszünteti a lakcimét, vagy átiratja ideiglenesre! Hiszen, mint magyar állampolgár bármikor létesithet másikat!


De, mégis van hátulütöje is az állandó lakcimnek! Hiszen, több helyen is az a szabály, hogyha állandó lakcimmel rendelkezik valaki, akkor pl. csak 3 hónapig használhatja legálisan a magyar rendszámú autóját. A lakcimlétesitéstöl számitott 3 hónapot követöen igen magas összegre büntetik.
Most már csak azt kell eldönteni, hogy a kemény munkával, s igen drágán megfizetett hitellel megszerzett autónkhoz ragaszkodunk jobban, vagy igénybe kivánjuk venni az adott ország szolgáltatásait, lehetöségeit?!
S az sem elhanyagolható, hogy vannak olyan országok, ahol bizonyos juttatások / pl munkanélküli segély/ is csak állandó lakcimmel igényelhetöek.
Talán ezen szempontok alapján sikerül meghozni a számunkra legkedvezöbb megoldást!
Vagyis, a legfontosabb dolog, hogy tisztában legyünk az adott ország törvényeivel!!!/ Párhuzamosan, mint magyar állampolgárok a magyar jogszabályokkal!!/  Annak ismeretében, igen sok bosszúságtól kimélhetjük meg magunkat.


Ha, a fentiekkel megvagyunk, akkor jöhet az ISKOLA, ÒVODA/ persze, ha van gyermekünk/!!!!
Sokan  magyar nyelvü intézményt keresnek! Ebben az esetben körültekintöbbnek kell lenni amikor a lakást keressük, mert nincs ám minden bokorba magyar intézmény.
Bár, ha már külföldön vagyunk, azt gondolom, s javaslom, hogy ne fosszuk meg gyermekünket egy idegennyelv anyanyelviszintü ismeretétöl. Egy anyanyelviszintü nyelvtudás a késöbbiekben a gyermek "vagyonaként" is funkcionálhat!


Elsödlegesen érdemes megnézni, a lakáshoz legközelebb esö óvodát, iskolát! Több helyen is vannak kijelölt körzeti intézmények, ahová a lakcim alapján tartozunk! De, vannak olyan gyermekcentrikus országok / mert vannak ám, ezt higgye el mindenki!!!!!/, akik mindent megtesznek azért, hogy csemeténknek a legjobb legyen, s mi szülök elégedettek legyünk! Csak meg kell keresni a számunkra legszimpatikusabbnak tünö intézményt, s persze meg kell tudni indokolni, hogy igényeinknek miért nem felel meg a körzetben lévö. S akkor a kiválasztott intézmény segit abban, hogy a gyermekünket hozzájuk irathassuk be.


Sajnos, vannak olyan országok ahol az óvodákban olyan magas a túljelentkezés, hogy már 1-1,5 éves gyerekeket beiratnak, lefoglalva ezzel az adott idöpontra a biztos helyet! 


S ha még sem lenne hely az oviban amikor kiérkezünk????? Semmi gond!!!!! Akkor is marad alternativa! Ha, dolgozunk, mindenképpen megoldják, hogy a gyermek addig óvodába legyen! Tehát nem kell attól félni, hogy nincs hová tenni apróságunkat! Ha, meg nem dolgoznánk, de mindenképpen közösségben szeretnénk tudni a kicsikét???? Akkor  megfizetjük egy magánóvoda tarifáját./ ha van miböl!!!/ Egy biztos!!!! Mindenhol megoldják azt, hogy amikortól kötelezö az óvoda, legyen helye gyermekünknek! Akár dolgoznak a szülei, akár nem!!!


S mindezt, hogyan oldják meg azok az emberek, akik nyelvtudás nélkül mennek külföldre?
Vagy kapnak segitséget ismeröstöl, kint élö magyartól, vagy az is kivitelezhetö lehetöség, hogy egy a nyelvet jól beszélö emberrel, lefixálják, hogy telefonon a forditási feladatokat elvállalja. Van ilyen tapasztalatom, s igen jól tud müködni! / persze, ezt csak a bátraknak ajánlom!/ 


S zárásképpen egy jó tanács!
Mindannyiunk más paraméterekkel -/ család, kor, munkahely,szocliális helyzet ...stb/-rendelkezünk. Ezért, csak igen ritkán lesz ugyanaz a folyamat nekünk, mint a legjobb kollégánknak vagy a sógorunknak.Nagyon gyakran 1-2 körrel többet kell fussunk, mint a munkatársunk.....Vagyis, nem indigóval intézödnek a dolgaink! A gördülékenyebb ügyintézésünk érdékében, szemelött kell  ezen tényeket tartani! Személyreszabott ügyintézés zajlik! Természetesen a fent emlitett ismerösi, rokoni kapcsolatokat érdemes meghallgatni, mert tapasztalatként nagyon hasznosak lehetnek!!


Mit gondoltok? Van kérdésetek? Esetleg tapasztalatotok?
Kiváncsian várjuk azokat!